Trädgårdsprojekt

blomsterprakt.com

Med passion för perenner

 

Mina trädgårdsprojekt

Allt började 2007 då vi köpte vår tomt. Då var det bara skog och stenar, stora höjdskillnader och en brant sluttning som ledde till ett träsk i ena änden av tomten. Jag minns att jag hade väldigt svårt att förstå hur man kunde få fason på tomten så det blev möjligt att ens bygga vårt hus på den. Nåväl, vi bestämde oss för att ta ner alla träd förutom vid tomtgränsen, en stor tall och den fina rönnen mitt i sluttningen.

Sen kom grävmaskinen och fyllde ut och slätade ut och grävde ner alla stora stenar som fyllnadsmaterial och tomten fylldes ut till största delen med moränen som fanns under. Huset byggs upp och en det är dags att fylla ut tomten med maaaaaaaaassor av jord och en grävmaskin fixar till stupet på baksidan av huset så man kan ta sig upp och ner där.

2010 ser det ut såhär. Ogräset håller på att invadera jordmassorna som finns på hela tomten och oj vad jag kämpade med att få bort dem under många år. Vissa var meterhöga och det fanns en svår sort som inte gick att utrota hur man än försökte..Usch. Några stackars växter har jag planterat nu men det finns massor av utrymme att fylla.

Hösten 2010. Häcken mot vägen planterade vi på våren men annars är allting väldigt brunt och kalt.Jag planterar de växter jag tagit med mig från vår lilla radhuslägenhet, buskar några bärträd och lite perenner för att snabbt få något grönt till nästa vår och för att försöka hindra ogräsets spridning. I sluttningen planterar jag bland annat många spireor och stefanandra som är bra på att binda jorden och hindra den från att rasa bort. Någon plan hur trädgården skall det skall se ut finns ännu inte i mitt huvud, utan jag petar ner dem lite var det går att gräva. Vi har ju så väldigt mycket stenar nergrävda som fyllning i marken så det är inte alla ställen som passar. Allt går ju att flytta tänker jag.

2011 är det terassbygge som gäller och jag hinner inte så mycket annat än att rensa,rensa och åter rensa bort ogräset som drar fram som en raket i den nya, bara jorden.Försöker täcka in stora områden med plast för att slippa det så hela gården ser skräpig ut. Gräsmatta sås, jag tillverkar min pallkrageodling och planterar mer buskar och perenner.

Lite sommarblommor får lysa upp eländet.

2012 är jag höggravid med vår första son men mår prima och jobbar på för fullt i trädgården ända tills i slutet av maj då han föds.Vi beställde ett stort stenlass och mera jord i början på säsongen och där står jag med bautamage och lyfter stenar och skyfflar jord medan grannarna säkert tycker jag är galen. ;) Vi börjar snygga till framsidan lite. Gräset har vuxit och grusgångar börjar växa fram. När sonen efter en tuff förlossning föds blir jag innesittande i princip hela juni och sambon får sköta om byggandet utomhus och jag förfasar mig över att ogräset hinner ikapp igen.

2012 . Denna del av trädgården kommer dock att vara en tragisk syn några år framöver ännu...vad göra med denna problematiska sluttning?

I juli 2012 då jag äntligen kommer mig ut ser en del av trädgården ut såhär. Smått vildbevuxet Börjar röja och göra gångar och innan hösten är här börjar det se bättre ut. Planterar såklart också mer perenner den sommaren och hösten.

2013 är jag hemma och då finns det tid att göra många projekt utomhus medan lillkillen hjälper till eller leker i sin sandlåda han fått..ja oftast. Rabattkanter,nya grusgångar och nya rabatter fixas i rasande fart och vi försöker hinna med så mycket vi bara kan. Sommarblommorna ryker och perennerna tar över. Fixar även om min pallkrageodling för den är igenvuxen med ogräs genom täckbarken. Jag lär mig något...att ALDRIG anlägga något utan plast under markduken. Inte i min trådgård iallafall. Täckbarken byts ut till singel.

Denna stora rabatt mitt i gräsmattan råkade bara bli till då en lastbil med två jordlass råkade tippa av lassen på fel ställe. Jag hade tänkt göra ett litet hörn med växter men då detta hände så orkade jag inte skyffla bort all jord så jag gjorde jag en jätterabatt istället.Och tur var väl det, för vart annars skulle jag ha rum med alla mina växter? ;) Här syns bara en del av den.

2014 är jag igen gravid och bebisen beräknas titta ut i slutet av sommaren.Tidigt på våren sätter vi flitigt igång med nya och halvfärdiga projekt. mot slutet av sommaren är jag inte längre i fysiskt bra skick och kan inte lyfta minsta lilla sten eller ens gräva med spade så jag håller mig till att rensa och kommenderar sambon vad han skall göra ;) Juli blir dessutom en stekhet månad så det blir en hel del soffliggande i det luftkonditionerade huset. När son nr 2 kommer till världen blir det dock denna gång inte tal om att sitta inne och titta på tv en månad utan nu fixar jag och andra lillkillen en hel del ofärdiga projekt klara medan bebisen sover i vagnen bredvid oss. Hösten blir lång och varm och vi hinner med en hel del bland annat på baksidan av gården. Saknar dock tyvärr bilder på det.

2015 har jag igen lyxen att få vara hemma hela säsongen och nu får vi massor gjort, bland annat röjer jag ett igenväxt område vid träsket och gör gångar och planterar perenner. Spenderar varje dag utomhus med barnen och vi gjuter också plattor. Min efterlängtade pergola byggs och vi påbörjar byggandet av en trappa på baksidan. Nu har jag hunnit fundera hur det skall se ut där och jag tror det blir riktigt bra då det är färdigt.

2015.Pergolan som mina klematis skall klättra på.Lite framför denna skall mitt växthus vara. Ett kommande projekt som jag hoppas vi snart skall kunna påbörja.