Tidigblommande

blomsterprakt.com

Med passion för perenner

Tidigblommande perenner

Tidiga perenner är väldigt viktiga i min trädgård.Efter en lång mörk vinter finns det inte något härligare än ljuva små vårblommor som sticker upp sina gröna blad ur den bara marken eller rent av överraskar med sina färgglada blommor. Man bara blir så glad! Även lökväxter såsom tulpaner och narcisser ser trevligare ut om de har lite sällskap av andra växter som blommar samtidigt än om de står med sina kala stjälkar för sig själv. Förra hösten (2015) planterade jag många nya vår-och försommarblommande så bilderna lär vänta på sig nu till våren, men några som finns redan nu är:

 

-Euphorbia polycroma, gulltörel. En favorit med sitt buskartade växtsätt och gula högblad. Får också fin höstfärg. Jag börjar nog ha lite för mycket av denna för den är bra på att självså sig, men den är rätt fin hela säsongen.

 

-Doronicum orientale, vårkrage. Fin när den blommar men blir sedan lite trist att se på .Även den bra att sprida sig med frön om man inte klipper bort blomstänglarna. Håller effektivt bort ogräs med sin frodiga bladmassa gör den iallafall och jag har den som marktäckare på några ställen.

 

-Pulmonaria longifolia, lungört. Den har jag skrivit om flera gånger här redan och den är verkligen en storfavorit. speciellt den vita som jag har.

 

-Iberis sempervirens, vinteriberis. Vita små kuddar.Underbar.

 

-Pulsatilla vulgaris,backsippa. Dessa är bara för söta med sina stora klockformade blommor.Jag har blå,vita och röda.Den röda sådde jag 2015 och jag har ännu inte sett den blomma så hoppas dom små plantorna överlevt den tuffa vintern.

 

-Primula, vivor.Jag är svag för vivor och håller på att bli en samlare av dem. Det finns så många olika att välja mellan så man måste ha lite av varje. Bollvivan är en stor favorit här.

 

-Bellis perennis, tusensköna. Jag kanske ängrar mig om något år då jag har denna lilla växt överallt i min trädgård - och säkert även i gräsmattan...Men just nu tycker jag den är alldeles underbar med sina rosa,vita eller röda fluffiga blomkuddar som ser ut som godis En riktig långblommare är den också och börjar blomma tidigt och fortsätter ända tills minusgraderna tar den.

 

-Veronica gentianoides, porslinsveronika. Mina porslinsveronikor har ännu inte hunnit blomma eftersom de blev sådda 2015, men denna skall vara en näpen och skir tidigblommande perenn i ljusblått.

 

- Arabis caucasica,fagertrav En av de riktigt tidiga hos mig. Ljuva mattor av ljusrosa eller vita blommor som är en fröjd för ögat.Inte lika stor fröjd är bladverket resten av sommaren, men den brukar producera några blommor igen om hösten är lång och varm.

 

-Aubrieta x cultorum. En låg, fin mattbildande växt för t.ex stenpartier och murar Måste ha väldigt varmt och väldränerat för att klara vintern här har jag erfarit.

 

-Phlox subulata,mossflox. Passar soliga slänter och stenpartier.Väldigt fin då den blommar .Blomningen är dock ganska kort.

 

-Saxifraga x arendsii,rosenbräcka. Vacker t.ex stenpartiet eller annan varm och solig plats.Finns i olika rosa nyanser och vitt.

 

-Geum coccineum, nejlikrot.Kommer snabbt igång för säsongen och piggar upp med sina orangeröda blommor.

 

- Aruncus dioicus, plymspirea. En fin buskig perenn i skugga.

 

-Lamprocapnos spectabilis, löjtnantshjärta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-