Senblommande

blomsterprakt.com

Med passion för perenner

 

Senblommande perenner

Sensommarens och den tidiga höstens perenner är i mitt tycke de allra ståtligaste. jag är svag för höga och färgsprakande växter och det är just det som dessa senblommande ofta är. Här är 10 av mina favoriter som börjar blomma sent på säsongen.De tidigaste i juli.

 

 

1. Cimicifuga racemosa,höstsilverax. En alldeles underbar hög perenn med vita spiror.Jag tycker bladverket är fint hela säsongen men den pampiga blomningen är verkligen något extra.

Det finns till och med en sort med rött bladverk.

 

2.Phlox paniculata,höstflox. Stora fluffiga blom-moln i alla

möjliga färger.

 

3. Sidalcea malviflora `party girl´,axmalva.Denna är från

min egen frösådd och den är så vacker med sina höga

mörkrosa blomstänglar.

 

4. Lythrum salicaria, fackelblomster.

 

5.Rudbeckia fulgida ´Goldsturm´.I augusti brukar den slå ut

med sina gula blommor som lyser som små solar och

fortsätter fram tills frosten kommer.

 

6.Echinacea, solhatt. Liksom fjärilarna blir jag aldrig trött på solhattar.Stadiga,upprätta stjälkar som inte går av fastän det blåser och regnar och stora blommor som skriker "hej , titta på mig".Precis så som jag vill ha det.

 

7. Anemone tomentosa, höstanemon. Denna växt är väl värd att vänta på. Att titt som tätt gå och kika på de stora runda knopparna och bara undra vilken dag de skall öppna sig. Och när de väl öppnat sig vill man bara stå och titta på den ljuvliga blomman hela dagen. Blommar sent. Så sent så man ibland är rädd att den inte skall hinna innan frosten kommer, men hittills har den alltid hunnit hos mig.

 

8. Thalictrum delavayi, violruta. Ack, så underbar med sina svävande lilarosa små blommor i massor på en tunn, tunn stängel. Min violruta växer på helt fel ställe men jag vågar inte flytta den ifall den dör. Så den får stå där i den gul-vit-röda rabatten och se vacker men omatchande ut.

 

9. Hylotelephium, kärleksört. Det finns många olika sorter att välja mellan av denna vackra perenn. Blomningen börjar vanligen i juli-augusti och de praktfulla blommor lockar snabbt till sig massor av fjärilar. `Herbstfreude´är den första jag köpte av denna växt och jag tycker den är lika vacker -om inte vackrare- i knoppstadiet som då den blommar.

 

10. Eupatorium purpureum, rosenflockel. En av mina favoritväxter på sensommaren. Blir ca 2 m hög och kräver stor plats i rabatten. Lockar mycket fjärilar och bin till sig.

 

 

Ja ,och glöm nu för all del inte bort alla underbara liljor! :)