Marktäckare

blomsterprakt.com

Med passion för perenner

 

Marktäckare

Marktäckare är en tacksam grupp perenner.Med sitt växtsätt hjälper de till att hålla marken fuktig, något som de flesta perenner gillar. Är de bara tillräckligt höga är de också väldigt effektiva på att hålla bort ogräs. Här listar jag de 10 bästa marktäckarna som jag har i min trädgård.

 

1 .Tiarella cordifolia- Spetsmössa. Snabbväxande, gillar halvskugga-skugga och passar perfekt under buskar Vita söta blommor i .maj-juni. ca 20 cm hög. Fräscht grönt bladverk under resten av säsongen.

 

2. Pulmonaria officinalis - Lungört. En fin tidigblommande perenn med vitprickiga blad och söta tvåfärgade eller vita blommor. Trivs i skugga och woodland och breder ut sig till en stor klump.Bladen, speciellt på den vita sorten är dekorativa även fastän blomningen är över. Höjd ca 20-30 cm.

 

3. Geranium- Nävor. Snabbväxande, rikblommande och lättskötta.Kan man önska mer? Finns i många olika färger och höjder. Vissa tål skugga medan andra föredrar sol, men det finns även sorter som klarar vilket växtläge som helst. En av mina favoriter i trädgården.

 

4. Thymus serphyllum- Backtimjan

Rätt låg, underbart doftande marktäckare som bildar stora bestånd där den trivs. Varmt, torrt och soligt vill den ha och blommar i juni-juli. Bra för sluttningar,stenpartier,murar mm.

 

5. Arabis caucasica - Fagertrav. Bland de första att blomma tidigt på våren med sina rosa eller vita blommor. Snabbväxande ,mattbildande och vintergrön för sol-halvskugga. väldränerad växtplats. Höjd ca 20 cm. Blomningtiden är relativt kort, men under en lång varma höst brukar den ge en extra blomning.

 

6. Galium odoratum - Myskmadra

En söt liten växt med limegröna blad och vita blommor som blommar tidigt på säsongen. Om man rör vid växten kan man känna en doft av mysk. Vill ha skugga och fuktig jord och passar fint under träd eller i utkanten av trädgården där den får härja fritt och sprida sig bäst den vill.

 

7. Anemone sylvestris - Tovsippa

En ivrig växt som sprider sig med rasande fart. Alla gillar den inte pga dess aggressiva spridningssätt med både frön och utlöpare, men hos mig finns den lite överallt och jag är väldigt förtjust i den. Underbara vita, enkla, stora blommor med gul mitt som piggar upp i maj-juni. Hos mig växer en stor klunga under en stor björk och där verkar den stortrivas. Varma höstar blommar den ofta en gång till.

 

8. Dianthus - Nejlika

Fleråriga nejlikor , speciellt backnejlika är mycket tacksamma och rikblommande marktäckare.De älskar sol och finns i många färger och storlekar.Lätt att föröka från frö och växer snabbt till en täckande matta.

 

9. Stachys byzantina `Silver Carpet`- Lammöron

En ca 20 cm hög växt med sillverfärgade, mjuka, lena blad som man bara vill röra vid. Vill stå torrt, väldränerat och soligt för att inte ruttna bort.Ganska svår att hitta i plantskolan.

 

10. Omphalodes verna - Ormöga

Mattbildande växt som blommar i blåaste blått i maj-juni.Trivs bäst i halvskugga-skugga och näringsrik,fuktig jord.Man får se upp lite så man inte planterar den alltfär nära växter man är rädd om, eftersom rotsystemet med tiden kan bli väldigt utbrett och risken för att kväva andra växter finns. Funkar bäst under buskar och träd.